Kruidnagel

Syzygium aromaticum

Gebruik:
De bloemknoppen worden gedroogd, heel of gemalen gebruikt. Wat zou de kersttijd zijn zonder kruidnagel? Het is moeilijk om je veel gerechten voor te stellen zonder de vurige, scherpe smaak en de intense geur. Maar kruidnagel is niet alleen populair tijdens de kerstperiode. Het is ook een heerlijke specerij voor pittige gerechten zoals wild, gevogelte, rode kool en veel marinades. Kruidnagel is ook een belangrijk ingrediënt in veel kruidenmixen, zoals de Indiase "garam masala", de Arabische "baharat" en het Chinese vijfkruidenmix.

Herkomst:
De kruidnagel is afkomstig van een boom op de Indonesische Molukken, ook wel de specerijeneilanden genoemd. Tegenwoordig wordt kruidnagel geteeld in Madagaskar, Tanzania, Sri Lanka en Maleisië.

cf. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH


Producten met Kruidnagel: