De granaatappel - de antioxidantbom

De zoetzure smaak van granaatappels wordt al duizenden jaren gewaardeerd. Nu suggereert onderzoek dat de granaatappel zelfs gezonder zou kunnen zijn dan eerder werd gedacht.

De granaatappel bestaat al heel lang. Het belang ervan blijkt uit vermeldingen in de Bijbel en de Koran en in de oude mythologie.

De granaatappel speelde vaak een rol in Griekse mythen, bijvoorbeeld bij het ontstaan van de seizoenen. Hades, de god van de onderwereld, ontvoerde Persephone op een dag naar zijn rijk omdat hij haar als vrouw wilde. Haar moeder, Demeter, de godin van de vruchtbaarheid, was hier zo bedroefd over dat ze de planten liet stoppen met groeien. Het werd winter. Zonder voedsel stierven de mensen. Dus haalden de andere goden Hades over om Persephone vrij te laten. En zo geschiedde. Maar omdat Persephone in de onderwereld een paar granaatappelpitjes had gegeten en niemand die het voedsel van de doden heeft geproefd permanent in de bovenwereld kan blijven, verblijft Persephone sindsdien vier maanden per jaar in de onderwereld. Het is dus elk jaar winter als Persephone terugkeert naar de onderwereld.

Het is niet verwonderlijk dat de granaatappel steeds weer opduikt in de Griekse mythologie, want hij komt waarschijnlijk uit West- en Centraal-Azië. Dit ligt praktisch voor de deur van de Grieken. Tegenwoordig groeien de planten wereldwijd in tropische en subtropische klimaten. De Spaanse kolonisatie bracht ze naar Zuid-Amerika en de planten gedijen ook goed in het Middellandse Zeegebied.

Uiterlijk

Granaatappels groeien aan kleine bomen of struiken die tot vijf meter hoog worden en een roodbruine tot grijze schors hebben.

De vruchten zelf zijn ongeveer zo groot als appels, met een oranjerode tot roodbruine kleur. Het zijn net bessen, maar het is een grensgeval. Het vruchtvlees is vlezig noch houtachtig. De binnenkant is doorkruist met wanden. Dit betekent dat er verschillende kamers zijn met ongeveer 400 zaden. Deze zijn omgeven door een soort doorzichtig membraan gevuld met sap.

Van dit sap wordt wijn gemaakt, dat wordt gebruikt om wild- en gevogeltegerechten en fruitsalades op smaak te brengen.

Ingrediënten

De ingrediënten van granaatappels zijn indrukwekkend. Naast veel sporenelementen en mineralen bevat het sap veel antioxidanten zoals flavonoïden en polyfenolen. Deze laatste zelfs in hogere concentraties dan rode wijn en bosbessen.

Meer en meer onderzoeken suggereren nu dat granaatappels zouden kunnen helpen bij hart- en vaatziekten, artritis, ontstekingen en zelfs kanker. Hoewel dit nog niet definitief is bevestigd, zijn granaatappels fundamenteel gezond.

Bereiding

Voorzichtigheid is hier geboden. Vlekken van granaatappelsap en kunnen niet worden uitgewassen. Kijk dus uit

Er zijn verschillende manieren om bij de pitjes te komen. Je kunt de granaatappel doormidden snijden en dan op de schil tikken tot de pitjes eruit vallen. Het helpt om de appels eerst met een beetje druk rond te rollen op een plat oppervlak om de pitjes los te maken.

Je kunt de klokhuizen ook direct verwijderen met een lepel. De beste manier om dit te doen is om een kom met water te gebruiken. De pitjes zinken naar de bodem terwijl de schil op het oppervlak drijft.

De snelste manier is echter om de vrucht gewoon uit te persen. Eén granaatappel levert ongeveer een half glas sap op.