Steranijs
Illicium verum
Gebruik:
De vruchten worden in hun geheel of gemalen gebruikt. In de Chinese keuken wordt het vaak gebruikt voor stevige gerechten zoals lam, eend en gans. In Europa is het meer bekend voor de kerstkeuken en desserts. Steranijs is ook een belangrijk ingrediënt in het Chinese vijfkruidenpoeder. De schil van de steranijs is aromatischer dan de pit en daarom wordt steranijs samen met de schil of gemalen gebruikt.
Herkomst:
Steranijs komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Zuid-China en is pas sinds de 18e eeuw bekend in Europa. De belangrijkste teeltgebieden zijn tegenwoordig Vietnam, Cambodja, Laos, Japan en de Filippijnen.
Cf. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Producten met Steranijs:
-
KOTÁNYI Steranijs, heel, 35 g
- Kruidig-warm aroma
- Doet denken aan venkel, anijs
- Populair kruid
-
TEEKANNE Biologisch Oriental Chai, 36 (36 g)
- Met oosterse kruiden
- Heerlijk met melk
- Met kruiden en stevia