Saffraan

Crocus sativus

Gebruik:
De bloemstampers worden gedroogd, in hun geheel of gemalen gebruikt. Saffraan geeft Spaanse paella of Italiaanse risotto alla milanese zijn typische kleur. Saffraan past ook uitstekend bij lamsvlees, gevogelte en vis, omdat het een subtiele smaak toevoegt en dient als natuurlijke kleurstof.

Herkomst:
De saffraankrokus, grotendeels verwant aan onze tuinkrokus, komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Kreta of het Nabije Oosten. Tegenwoordig wordt het in grote hoeveelheden geteeld in het Middellandse Zeegebied tot in India. Jaarlijks wordt er tot 300 ton saffraan verhandeld, waarvan 80% afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied en India. La Mancha uit Spanje heeft de beste reputatie.

cf. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH


Producten met Saffraan: