Kaneelbroodjes-dag!

Kaneelbroodjes-dag!

Dit jaar vier je Kaneelbroodjes-dag! bij ons. Familie en vrienden zullen dol zijn op het beproefde recept.

Fika. Waarschijnlijk de term die de meeste mensen associëren met Zweden. En gehaktballen, natuurlijk. Maar we hebben het niet over gehaktballen, we hebben het over fika. En wat is een must in Zweden bij een gezellig kopje koffie - fika? Dat klopt: kanelbullar - kaneelbroodjes!

Dankzij Kaeth Gardestedt vieren de Zweden (en de Finnen) al sinds 4 oktober 1999 Kaneelbroodjes-dag: zij en de Home Baking Council wilden de traditie van het thuis bakken vieren. In die tijd was 4 oktober ook de Internationale Dag van het Kind. Het idee was dat Kaneelbroodjesdag ook een dag van zorg voor de gemeenschap kon zijn.

Vier dit jaar met ons Kaneelbroodjes-dag en geniet op 4 oktober van je koffie met geliefden en veel versgebakken broodjes.

Hier is een traditioneel recept dat goed in de smaak valt bij jong en oud:

Recept voor ongeveer 40 kanelbullar

Voor het deeg heb je nodig:

  • 1 blokje verse gist
  • 150 g boter
  • 500 ml melk
  • 800 g tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 90 g kristalsuiker
  • 1 ½ theelepel gemalen kardemomzaadjes in een vijzel (heeft een intensere smaak; als alternatief kun je ook gewoon kardemomkruidenpoeder gebruiken)

Bereid voor de vulling het volgende voor:

  • 150 g boter
  • 68 g kristalsuiker
  • 1 eetlepel gemalen kaneel

Voor het garnituur heb je nodig:

  • 1 losgeklopt ei
  • Hagelsuiker naar smaak

Bereiding:

1. Smelt de boter, voeg de melk toe en verwarm tot 37 °C.
2. Verkruimel de gist in een kom en giet er al roerend het melkmengsel over, zodat de gist goed kan oplossen.
3. Voeg het zout, de suiker, de kardemom en bijna alle bloem toe. Kneed het deeg tot het glad en glanzend is. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg 30 minuten rijzen 4. Zet de oven op 225 °C. Me
5. Kneed het rustende deeg een keer op een licht met bloem bestoven oppervlak en verdeel het dan in twee gelijke stukken. Rol beide stukken uit tot rechthoeken van ongeveer 30x45 cm. Verdeel de vulling over de rechthoeken.
6. Vouw de lange kanten naar elkaar toe. Snijd kruislings in repen van ongeveer 2 cm breed. Draai de stroken deeg en knoop ze tot losse knopen. Tip: Leg het uiteinde onder het broodje.
7. Leg de broodjes op bakplaten bekleed met bakpapier. Zorg voor voldoende ruimte - het deeg zal rijzen!
8.Laat de broodjes ongeveer 30 minuten rusten op de bakplaat, bestrijk ze met losgeklopt ei en bestrooi ze met hagelsuiker
9. Zet de bakplaat op de middelste plank van de oven en bak ze 8 tot 10 minuten. Laat afkoelen op een rooster onder een schone theedoek.

Ben je al een gepassioneerd bakker en wil je wat afwisseling?

Meng dan gewoon 100 g fijngehakte amandelen door de vulling. Of vervang de kaneel door gemalen kardemom - dit zorgt voor heerlijk smakende kardemombroodjes. Of waarom vervang je de kaneel niet door vanillesuiker?